Nyt tuli tyly arvio: ”Ikään kuin Suomi olisi jonkinlainen posliinikauppa” – 10 työelämän tositarinaa valottaa rohkeita toisintekijöitä

Suomi hellii itsestään ajatusta innovaatiovetoisena osaamistaloutena. Silti emme osaa työelämässä jättää toisintekemiselle riittävästi tilaa, väittää Disruptioita posliinikaupassa –pamfletin Kalevi Sorsa -säätiölle kirjoittanut Jenni Karjalainen.

Karjalainen sanooo, että työelämän rakenteellisista jäykkyyksistä puhutaan Suomessa paljon. Joustoja haetaan luomalla uutta, yhtä lailla jäykkää lainsäädäntöä.

”Meidän pitäisi kiinnittää merkittävästi enemmän huomiota työelämän arkeen ja luoda mahdollisuuksia ja paikkoja asioiden tekemiselle toisin”, Karjalainen sanoo tiedotteessa.

Uskon, että moni voisi vaikuttaa omaan työhönsä ja sen tekemisen tapoihin paljon enemmän kuin nyt tekee.

Pamfletissa arvioidaan suomalaisen työelämän tämänhetkistä tilaa ja kerrotaan kymmenen työelämän tositarinaa, joissa toimitaan toisin: yllättävästi, rohkeasti ja ennalta-arvaamattomasti.

”Suomalaisen työelämän ongelmalliseksi kokevat elävät ikään kuin Suomi olisi jonkinlainen posliinikauppa: jos kaikkea ei varmisteta, valvota ja tehosteta, jotain varmasti menee peruuttamattomasti rikki.”

Karjalaisen mielestä disruptioita ei kaivata vain teknologisessa mielessä, vaan myös työelämän arjessa. Talous perustuu enenevässä määrin innovaatioihin. Pelkkään hintakilpailukykyyn nojaaminen johtaa Karjalaisen mukaan alihankintaketjun häntäpää-Suomeen. Nyt tarvittaisiin päinvastoin rohkeutta ajatella ja tehdä toisin.

”Uskon, että moni voisi vaikuttaa omaan työhönsä ja sen tekemisen tapoihin paljon enemmän kuin nyt tekee. Toivon, että pamfletti herättää mahdollisimman monen punnitsemaan, tekeekö hän töitä suorittaakseen suoritteita vai suurempien, strategisten päämäärien eteen.”

Karjalainen on Insinööriliiton johtava asiantuntija, joka on aiemmin työskennellyt mm. SAK:ssa, Akavassa ja työministerin erityisavustajana.

Artikkeli on julkaistu 28.5.2018 Demokraatissa

Jakaminen parantaa maailman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *