fbpx

Lapsista ja aikuisista

Joko vanhempasi odottavat lapsenlapsia? kysyi ystäväni minulta pari kuukautta sitten.

Kerroin, että vanhemmissani on hyviä ja huonoja puolia, mutta oman jälkikasvunsa lisääntymisestä he eivät huolehdi. Ymmärtävät, että asia kuuluu jälkikasvulle itselleen.

Ystäväni kysymys jäi mietityttämään, kaikista eniten varmaan siksi, että hän ystävänäni periaattessa varmasti tiesi, etten koskaan ole ollut erityisen perhekeskeinen. Mielenkiinnon kohteet ovat olleet muualla.

Juttelin aiheesta vähän myöhemmin kaveriporukassa.

”Niin ja kenen kanssa lapsia sitten hankkisit?” jäi pohdiskelemaan yksi, joka varmasti yhtä lailla tiesi, ettei vauvakuume ollut elämäni polttavimpia ongelmia. Jokin tässäkin kommentissa jäi kaihertamaan.

Aikuiset ihmiset pääsääntöisesti tietävät, etteivät lapset saavu haikaran tuomisina. Yleensä lapsia saadaan ihmisten kanssa, joiden kanssa harrastetaan seksiä. Toiset ihmiset haluavat lapsia, toiset eivät. Yhä useampi kuuluu jälkimmäiseen ryhmään.

Samaan aikaan syntyvyyden laskusta on kehkeytymässä Suomessa merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Tilastokeskus raportoi tänään, että jos suomalaisten syntyvyys pysyy nykyisellä tasoltaan, ei Suomessa 15 vuoden kuluttua ole enää yhtään maakuntaa, jossa ihmisiä syntyy enemmän kuin kuolee.

Väestö ikääntyy ja työikäisten määrä vähenee. Vaikutukset näkyvät julkisessa taloudessa, mahdollisuuksissa rahoittaa hyvinvointivaltion palveluja, jopa eläkejärjestelmän kestävyydestä.

Tässä tilanteessa meillä ei todellakaan ole varaa ajatella, että lapsia hankitaan vain silloin, kun on selvää, että henkilö elää vakaassa, pitkässä (hetero)parisuhteessa, jossa isovanhemmat pääsevät iloitsemaan pienten jalkojen tepsutuksesta. Päinvastoin.

Ikääntyvässä Suomessa ei voida ajatella, että lapset kuuluvat yksille eivätkä toisille. Adoptio-oikeus, hedelmöityshoidot, riittävä tuki ja turva pitää taata kaikille lapsia haluaville. Yksineläville tai pariskunnille, heteroille ja homoille.

Entäs he, jotka eivät halua lapsia?

Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch kommentoi vapaaehtoisesti lapsettomien määrää viikonloppuna Helsingin Sanomissa. Hän ei pidä ilmiötä yhteiskunnallisena ongelmana. ”Jos ihminen ei halua lapsia, niin sitten hän ei halua.”

Niin yksinkertaista se on. Jokainen aikuinen saa tehdä lapsia koskevat valintansa itse. Joka lapsia haluaa, ansaitsee lähipiiriltään ja yhteiskunnalta kaiken mahdollisen tuen.

Kirjoitus on julkaistu Iltalehden blogeissa 30.9.2019

Jakaminen parantaa maailman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *