fbpx

Kuiskaamishommia: Työelämän tekopökkelö

Kun kirjoitin Setäkuiskaajan käsikirjaa, sain yhteydenottoja, joissa toivottiin vinkkejä muutosvastarintaisten setien käsittelyyn. Tunnistin tietysti tyypin, mutten pitänyt sitä setäkuiskaamisen kannalta olennaisena ryhmänä: muutosvastarintaa kun esiintyy ihmiskunnassa melko tasaisena jakaumana sukupuoleen, ikään tai asemaan katsomatta.

Muutosvastarintaa ei voi voittaa aktiivisella taistelulla ja loputtomalla ojentamisella. Siksi kannattaa ajatella, että vastassa ei olekaan synkeä, jarrutteleva jäärä, vaan työelämän tekopökkelö, ekosysteemin toimivuuden kannalta välttämätön elementti, jonka tärkein tehtävä maailmassa on olla olemassa.

Tekopökkelö kuulostaa vitsiltä, mutta on ihan oikea termi, jota käytetään metsänhoidossa. Tekopökkelö on parin metrin korkeudelta katkaistu puu, joka jätetään puunkorjuussa yksinään kaadetun metsän keskelle tönöttämään.

Näennäisestä passiivisuudesta huolimatta tekopökkelöllä on tärkeä tehtävä luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä. Lahotessaan tekopökkelö tarjoaa oivan kodin erilaisille ötököille, itikoille ja pesäkoloja kaipaaville linnuille.

Metsänhoidossa tekopökkelöiden määrää pyritään aktiivisesti lisäämään. Metsähallitus on asettanut tavoitteeksi saada Suomeen noin sata tuhatta uutta pökkelöä vuosittain, pari kappaletta hehtaaria kohti. Empiiristen havaintojen perusteella työelämän tekopökkelöiden esiintymistiheys on merkittävästi suurempi. Toimintalogiikka on silti yllättävän samankaltainen.

Muiden kehittäessä uusia strategioita, innovaatioita ja palvelukonsepteja sulkeutuu työelämän tekopökkelö itseensä hiljalleen lahoamaan. Sen sijaan että yrittäisit saada tekopökkelöä hyvällä tai pahalla yhteiseen kehittämiseen, yritä ajatella, että hänellä on tarkoituksensa työpaikan ekosysteemin toimivuuden kannalta.

Pystyyn lahonneet tekopökkelöt ovat elintärkeitä kolopesijöille, kuoriaisille ja kääville. Samaan tapaan tekopökkelö kantaa mukanaan pitkää perintöä, josta joskus voi olla jopa jotakin hyötyä. Ja jollei ole, hänen stoalainen pidättyväisyytensä kaikesta kehitystyöstä jarruttaa toimintoja juuri riittävästi, jotta kaikki pysyvät varmuudella mukana.

Strategia:

Tekopökkelö on. Se on hänen tärkein tehtävänsä. Helpoimmalla pääset, kun hyväksyt hänen olemisensa ja keskityt itse olennaisiksi kokemiisi asioihin.

Setä-, täti- ja pökkelötyyppisarja päättyy tähän. Ensi viikolla vielä setäkuiskaamisen loppuyhteenveto ja sitten tuonnempana taas uusia kujeita.

Jakaminen parantaa maailman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *