”Setämiehet haistavat pelon”

Insinööriliiton johtava asiantuntija Jenni Karjalainen kävi keskiviikkona Kokkolassa opettamassa setäkuiskauksen saloja. Tilaisuuden järjesti naisten työelämän mentorointia tarjoava Ompeluseura Kokkola. Karjalainen kertoi, että idea setäkuiskaukseen lähti omasta työelämän havainnoinnista.

– Olen ollut töissä useassa miesvaltaisessa työpaikassa, ja olen huomannut, että monilla, varsinkin nuorilla, naisilla saattaa olla vaikeuksia lähestyä vaikutusvaltaisia mieshenkilöitä, koska he pitävät heitä pelottavina. Siitä syntyi idea setäkuiskaus-työpajan järjestämiseen. Alkuvuonna järjestetty työpaja sai aivan valtavan suosion ja sen jälkeen minua onkin kutsuttu ympäri maan kertomaan omia kokemuksiani setäkuiskauksesta, hän kertoi hymyillen.

Karjalainen esitteli muutamia tyypillisiä työelämän setiä, ja opasti miten heidän kanssaan voisi tulla paremmin toimeen. Setätyypeistä hän nosti esille muun muassa nuoret varhaissedät, tärkeät setämiehet sekä epävarmat setäset.

– Setäkäyttäytyminen on esimerkiksi sitä, että puhutaan toisen päälle tai, että annetaan oman egon tulla asioiden etenemisen esteeksi.

Karjalainen painotti, että tarkoituksena ei ole lokeroida tai pilkata ketään.

– Joku sanoi minulle kerran, että eikö tämä sedittely ole sama asia kuin tytöttelykin. Siitä ei kuitenkaan ole kyse. Tämä on mielestäni erinomainen tapa nostaa hieman kieli poskella ja humoristisesti esille työelämän tasa-arvon ongelmakohtia, ja saada aikaan keskustelua. Setyys ei mielestäni ole edes sidottu sukupuoleen tai ikään. Setyys on itsensä uskovan ihmisen asenne, Karjalainen toteaa.

Tärkeimpänä ohjenuorana setäkuiskaukseen Karjalainen nosti esille sen, että kaikille kannattaa olla kiltti.

– Ihmetemppuja ei tarvita. Suora, selkeä ja ystävällinen toimintatapa sen sijaan kannattaa kaikissa tilanteissa. Setämiehet kannattaa kohdata arvostaen mutta samalla osoittaen omaa itseluottamusta. Setämiehet haistavat pelon, Karjalainen totesi nauraen.

– Toivoisin myös, että naiset luottaisivat itseensä enemmän, ja että he uskaltaisivat hoitaa asiat asiana ilman pohdintoja siitä, että tykätäänkö heistä tai arvostetaanko heidän tekemäänsä työtä. Miesten on tänäkin päivänä helpompi edetä urallaan, kun taas naisia vaivaa usein kiltin tytön syndrooma.

Karjalainen totesi, että myös vaikutusvaltaiset setämiehet nauttivat vuorovaikutuksesta, ja saattavat joskus kokea itsensä jopa yksinäisiksi.

– Minulla on tapana puhua suoraan, enkä pelkää lähestyä setämiehiä. Kuuntelin kerran erään vaikutusvaltaisen setämiehen puhetta, ja kävin jälkikäteen kehumassa häntä siitä, sillä se oli mielestäni erittäin onnistunut puhe. Hän hämmästyi ja sanoi, että olipa kiva kun sanoit, kun yleensä kukaan ei puhu minulle mitään. Sedätkin ovat ihan tavallisia ihmisiä, eikä heitä tarvitse turhaan nostaa millekään korokkeelle, Karjalainen totesi lopuksi.

Julkaistu Keskisuomalaisessa 3.5.2018
Kirjoittaja: Martina Store, Kokkola

Jakaminen parantaa maailman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *