Setäkuiskaajan kohde 5: Epävarma setänen

Epävarma setänen on itselleni ylivoimaisesti haastavin setätyyppi. Olisi ihanaa, jos kaikilla ihmisillä olisi normaali, terve itseluottamus: uskallettaisiin todeta, että ihan kaikkea kukaan ei hanskaa ja kertoa reippaasti, jos tarvitsee apua tai tukea.

Epävarma setänen ei siis ihan osaa hommaansa, muttei epävarmuutensa vuoksi ikimaailmassa tunnustaisi tätä ääneen.

Epävarma setänen on ikään kuin valunut merkittävään asemaan. Joko hänet on nostettu siihen hiukan yllättäen (yllättävät nousut työyhteisön hierarkiassa keskittyvät jostain syystä edelleen miessukupuolelle) tai sitten hän on vain ollut organisaatiossa niin pitkään, että hän on vuosien varrella pykälä pykälältä päätynyt niin sanottuihin vastuutehtäviin.

Epävarma setänen oirehtii yleensä joko rehvastelemalla tai loputtomalla kuluneen, liturgisen levyn pyörittämisellä. Ensimmäisessä oireyhtymässä korostuvat tarve mollata muita ja ylipäätään käyttäytyä huonosti. Jälkimmäisessä tapauksessa turvaa haetaan voimalauseista ”tämä nyt vain on näin”, ”näin tämä on ennenkin ollut” ja ”ei tällaista ennenkään ole tehty” sekä tukeutumalla kuluneisiin, hyvät asiat ovat hyviä, huonot huonoja -tyyppisiin fraaseihin.

Epävarman setäsen tragedia on, että hän on merkittävässä asemassa, muttei oikein osaa eikä pysty valtaansa hyödyntämään. Samaan aikaan maailma muuttuu kiivaasti ympärillä ja epävarmuus sen kun kasvaa.

Yleinen pänkkipäisyys ja vanhan levyn pyörittäminen ovat epävarman setäsen suojakeinoja, jotka tuovat hänelle turvallisuudentunnetta – ja synnyttävät muissa ärsytystä, huvittuneisuutta, jopa raivoa.

Strategia: Pidät setää todennäköisesti rasittavana muinaisjäänteenä, jonka ainoa tehtävä on ylläpitää naurettavia, sukupuolittuneita rakenteita. Yritä silti suhtautua setään empatialla. Entä jos edessäsi ei olekaan pahantahtoinen jäärä, vaan muutosta pelkäävä, värisevä vanheneva nisäkäs?

Tärkeintä on oivaltaa, että setä tarvitsee lämpöä ja turvallista oloa kyetäkseen rakentavampaan vuorovaikutukseen.

***

Setätyypittelynsarjani päättyy tähän. Monta hahmoa puuttuu, meitä ihmisiä on kuitenkin 7,6 miljardia.

Ensi viikolla kirjoitan vielä yhteenvedon setäkuiskaamisen herättämistä kysymyksistä, ajatuksista ja tuntemuksista. Sitten kohti kesää ja uusia teemoja. Parempi työelämä, suurempi tasa-arvo ja toimivampi vuorovaikutus pysyvät esillä jatkossakin.

Jakaminen parantaa maailman

2 Replies to “Setäkuiskaajan kohde 5: Epävarma setänen”

    1. Olet aivan oikeassa. Ihmiskuiskaamisesta tässä on kyse, vuorovaikutuksesta. Tarkemmin aiheesta uusimmassa blogitekstissä! Vuorovaikutustaidot eivät riipu sukupuolista, mutta monenlaisia sukupuolittuneita oletuksia ja odotuksia meillä itse kullakin edelleen on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *