fbpx

Kansan Uutiset: Tasa-arvo ja setämiehet

Akavalaisen Insinööriliiton johtavana asiantuntijana työskentelevä Jenni Karjalainen on huolissaan työelämän tasa-arvosta. Hän on julkaissut asiaa vakavasti käsittelevän, mutta huumorille höystetyn Setäkuiskaajan käsikirjan, jossa hän opastaa, miten tasa-arvoon voidaan päästä miesten hallitsemassa työelämässä.

Karjalainen ei hyväksy ajatusta, että miehet ovat Marsista ja naiset Venuksesta. Hänen mukaansa asumme samalla planeetalla ja olemme kaikki ihmisiä.

Toimiessaan työmarkkinajärjestöissä SAK:sta Akavaan ja työministerin erityisavustajana Karjalainen on läheltä nähnyt, miksi tasa-arvo ei oikein toteudu työelämässä. Työelämä on edelleen sukupuolittunutta:

Fakta on, että valta-asemissa työelämässä ovat yleensä sedät, nuo keski-iän kypsemmällä puolella olevat miehet.

”Fakta on, että valta-asemissa työelämässä ovat yleensä sedät, nuo keski-iän kypsemmällä puolella olevat miehet. Sedät kansoittavat johtopaikat pörssiyrityksissä, hallitusten puheenjohtajina, ministereinä ja organisaatioiden ylimmässä johdossa.”

Karjalainen sanoo olleensa aina feministi, tasa-arvoa kannattava feministi. Miehille hän antaa tässä oman arvonsa eikä pidä edes toivottavana, että miesten valtakautta seuraisi naisten valtakausi.

Setäkuiskaajan käsikirja on vakavasta aiheestaan tai ehkä juuri siksi, hauskaakin luettavaa. Karjalaisen tarinoita, kommelluksia ja setien törkeyksiäkin jaksaa lukea, koska hän ei viisastele ryppyotsaisesti, vaan kertoo miten asiat ovat.

Tällaiselle kirjalle olisi ollut tilausta jo vuosia sitten, mutta ehkä aika ei ole aikaisemmin ollut kypsä. Jenni Karjalainen todistaa, että se aika on nyt.

Jenni Karjalainen: Setäkuiskaajan käsikirja. Art House 2019.

Teksti: Risto Korhonen
Julkaistu Kansan Uutisissa 31.3.2019

Jakaminen parantaa maailman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *