Diplomi-insinööri eksyksissä

Hyvä poliitikko tietää, millä maaperällä operoi ja osaa suunnistaa reiteillä, joita pitkin pääsee eteenpäin. Poliittiseen maaperään ei ole valmiita karttoja, vaan ne oppii tekemällä ja ennen kaikkea pitämällä silmät auki.

Olen ammattiliiton työntekijänä ja jonkin sortin työmarkkinatoimijana ihmetellyt monien muiden tavoin istuvan hallituksen ristiretkiä työmarkkinakentällä. Onko maasto ollut tuttu, kuka on toiminut kartturina? Vai onko hapuiltu pimeässä?

Silmäni aukesivat lukiessani MustReadista pääministeri Juha Sipilän haastattelun. Jutussa toimittaja Anne Moilanen kysyy, onko pääministeri kuulunut ammattiliittoon. Pääministeri vastaa, että kuului Akavaan ennen kuin erosi. Toimittaja pyytää täsmennystä, minkä ammattiliiton kautta, keskusjärjestöissä kun ei ole henkilöjäseniä.

”Insinööriliiton, taisi olla”, muistelee Sipilä, joka todennäköisesti kuului diplomi-insinöörinä Tekniikan Akateemisiin eli TEKiin.

Ammattiliittohiirenä olin jutusta ihmeissäni. En siitä, ettei pääministeri muista, mihin liittoon ammoin muinoin kuului, vaan siitä, ettei pääministeri tiedä, miten suomalainen yhteiskunta toimii. Kolmikannasta voi jokainen olla mitä mieltä huvittaa, mutta suomalaista yhteiskuntaa on vaikeaa ymmärtää, saati johtaa, jos työmarkkinakeskusjärjestöjen rooli on täysin vieras.

IL, TEK, Akava, yms., EVVK, joku varmaan miettii. Kuka näitä kirjainyhdistelmiä jaksaa muistaa? Ei moni jaksakaan. Silti tuntuu kummalta, että pääministeri, joka on kolmen ja puolen vuoden ajan tavannut työmarkkinakeskusjärjestöjen edustajia lähes viikoittain, ei ole vieläkään sisäistänyt, ettei Akavaan kuulu henkilöjäseniä.

Ei ihme, että työmarkkinakentän ja hallituksen välillä on ollut kitkaa. Ei ihme, että hallitukselta on tullut kummallisia, työntekijöitä kuurmottavia ehdotuksia.

”Olen tästä aina silloin tällöin Sture Fjäderin kanssa leikillisesti vääntänyt, että milloin te hyväksytte minut takaisin jäseneksi, mutta ei ole vielä diiliä tehty!” Sipilä kertoo haastattelussa.

Pääministerille tiedoksi, että ammattiliittoihin ovat tervetulleita kaikki liiton työntekijöitä yhdistämällä alalla työskentelevät, jotka täyttävät jäsenlomakkeen ja maksavat jäsenmaksut. Ei siinä sen kummempia diilejä tarvita.

Kirjoitus on julkaistu Iltalehdessä 30.11.2018

Jakaminen parantaa maailman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *