fbpx

Bisnesvinkkejä sijoittajalta, hiihtäjältä ja ahtaajalta

Nordic Business Forum päättyi perjantaina ja jätti jälkeensä iloisen älyllisen pörinän. Yksin kukaan ei ole mitään, kuten Simon Sinek kertoo. Vanhasta pitää osata päästää irti, jotta voi määrätietoisesti kulkea kohti tulevaa, kuten Garry Kasparov opastaa. Johtajan tärkeimmät ominaisuudet ovat pelottomuus ja empatia, Arianna Huffington muistuttaa.

Bisnesgurujen opeissa riittää sulateltavaa, mutta niiden varassa ei voi elää koko tulevaa vuotta.

Koska seuraavaan Nordic Business Forumiin on vielä kaksitoista kuukautta, täytyy inspiraatiota etsiä messukeskuksen ulkopuolelta. Hyvä. Avataan silmät ja katsotaan, mitä maailmalta voisi oppia.

Tuttu sijoittaja kertoi kyllästyneensä viime vuonna Slushissa käyntikorttien jakamiseen ja viralliseen verkostoitumiseen. Hän marssi tuttavineen messukeskuksen viereiseen baariin ja tilasi niin sanotut normaalit ruokajuomat. Kun aikaa hiukan kului, alkoi ravitsemusliikkeeseen valua muitakin edustamiseen väsähtäneitä, joukossa eräs islantilainen miljardööri. Kontakti osoittautui arvokkaammaksi kuin sata käyntikortilla hankittua.

Tarinan opetus: Muista hakea kontakteja ja insipraatioita myös paikoista, joita ei markkinoida verkostoitumisen superfoorumeina. Muista poistua messukeskuksesta, muista poistua työpaikaltasi. Muista poistua myös baarista.

Lauantain Hesarissa hiihtäjä Virpi Sarasvuo kirjoitti kilpailusta, joka ratkesi käytännössä hetkellä, jolloin sohjossa tarpovan perässähiihtäjän päähän nousi raadollisen paljas kysymys: ”Miten tässä tulee hiihtää?” Väkisin eteenpäin survomisen sijaan Sarasvuo siis pysähtyi ajattelemaan. Hiihtäjä sovitti suksensa luistamaan sohjossa ja edellämenijä alkoi vilkuilla taaksepäin. Sarasvuo voitti. Sarasvuon mukaan maksimivoimaa tärkeämpää on tuntea itsensä, tunnistaa vallitsevat olosuhteet ja tehdä hetkeen parhaiten sopiva ratkaisu.

Tarinan opetus: Ole tilanteen herra. Sopeudu olosuhteisiin. Seuraa kilpakumppaneita, mutta keskity omaan tekemiseen. Älä vilkuile, etenkään taaksepäin. Ajattele.

Sunnuntaikahvilla ahtaajana työskentelevä ystävä mietti, miksi Suomessa yritykset niin harvoin huolivat työntekijöiden edustusta johtoryhmään, vaikka Ruotsissa ja Saksassa malli on yleinen. Hän epäili taustalla olevan pelko siitä, että jako ihmisiin, jotka oletetusti osaavat ja tietävät, ja ihmisiin, jotka oletetusti eivät osaa eivätkä tiedä, murtuisi. Duunareista tulisi vahingossa herroja ja herrat joutuisivat laskeutumaan duunareiden tasolle. Jäin miettimään, kuinka toisenlaisessa maailmassa ystäväni saattaisi olla timanttinen konsultti ja minä keskivertoa kehnompi ahtaaja. (AKT:llä voisi olla elämässäni kovin erilainen rooli.)

Tarinan opetus: Muista säännöllisin väliajoin kyseenalaistaa oma osaamisesi. Älä kuitenkaan pelkää. Anna itseäsi paremmille tilaa, niin opit itsekin enemmän ja nopeammin.

Bonusopetus: Muista poistua mukavuusalueelta. Arvosta muita ihmisiä ja opi heiltä. Muista silti, että gurutkin ovat vain ihmisiä.

Jenni Karjalainen
Johtava konsultti, Miltton

Julkaistu Miltton Groupin sivuilla 5.10.2015

Jakaminen parantaa maailman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *