Mitä työhistoria ihmisestä kertoo? Paljon, tai ei mitään. Olen alla yrittänyt kuvata työtehtäviä niin, että ne kertoisivat minusta edes vähän.
Kesäkuusta 2019 olen työskennellyt työministeri Timo Harakan erityisavustajana työ- ja elinkeinoministeriössä. Vastuualueisiini kuuluvat muun muassa työlainsäädäntö, työvoiman liikkuvuus ja ministerin kansainväliset asiat sekä mittava määrä juoksevien asioiden hoitoa.
Työhistoria
Johtava asiantuntija, Insinööriliitto 13.2.2016−11.6.2019
Vastuualueisiini kuuluivat yhteiskunta- ja elinkeinopolitiikka sekä yhteiskuntavaikuttaminen. Toimin silloin myös Ylempien toimihenkilöiden YTN ry:n kv-työryhmän puheenjohtajana ja olen suomalaisten palkansaajajärjestöjen EU-edustuston Finunionsin hallituksessa. Teollisuuden palkansaajien elinkeinopoliittista työryhmää johdin kauden 2017-2018. Pidin työtäni insinöörien kanssa erinomaisena symbioosina: kaltaisiani yhteiskuntatieteilijöitä ei pidä pistää tekemään siltojen lujuuslaskelmia tai muita konkreettista osaamista vaativia tehtäviä – sitä varten maailma tarvitsee insinöörejä. Toisaalta teknisesti orientoitunut insinööri ei aina ole paras mahdollinen lobbaaja. Työssäni tuon insinöörien työllistymistä, elinkeinoelämän uudistumista ja vein päättäjille jäsenistön tarpeisiin vastaavia ratkaisumalleja.
Account Director, Miltton 1.6.2015−1.2.2016
Kokeilin konsultin uraa, mutta kaipasin takaisin työmarkkinamaailmaan. Näinkin voi ihmiselle käydä! Milttonissa viettämäni kuukaudet opettivat kuitenkin paljon. Talossa on ihan mahtava draivi ja valtava määrä eri alojen osaamista. Pääsin omalta pieneltä osaltani tuomaan yrityksen eri toimintoja yhteen – ja jatkoin matkaani montaa kokemusta, kontaktia ja ystävää rikkaampana.
Työministerin erityisavustaja 1.2.2014−29.5.2015
Unelmaduuni maailman parhaan pomon palveluksessa. Lauri Ihalaisen kokemus, näkemys, osaaminen, perehtyminen ja verkostot ovat omaa luokkaansa, mutta silti minusta hänen kaikkein suurin vahvuutensa on se, miten hän suhtautuu kanssaihmisiin: jokainen on arvokas, jokaiselle jää tunne, että häntä aidosti kuullaan. Vaikka erityisavustajan työ on työlästä ja raskasta, olivat tehtävät äärettömän kiinnostavia.
Asiantuntija, Akava 1.1.2012−31.1.2014
Päätehtäväni oli EU-asioiden koordinointi ja vaikuttamistyö Suomessa. Työskentelin työelämäyksikössä, jossa osallistuin myös kansallisen vaikuttamistyön valmisteluun. Pääsin tekemään laaja-alaista asiantuntijatyötä ja opin valtavasti kokeneilta työkavereilta. Kollegoista moni oli entinen erityisavustaja, ja etenkin heillä tuntui olevan erinomaisen kehittynyt suhteellisuudentaju. Taisin viimeistään Akavassa oppia, kuinka vaikeaa politiikka ja yhteiskunnallinen päätöksenteko ovatkaan. Pidin EU-asioista Ytimessä-blogia.
Elinkeinopoliittinen asiantuntija, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö 1.11.−31.12.2011
Pääsin kokeilemaan siipiäni substanssiasiantuntijana monipuolisten viestinnän tehtävien jälkeen. Viestinnällinen taustani unohtui heti ensimmäisellä viikolla, kun nohevana tuoreena elinkeinopoliitikkona kirjoitin lausunnon, jossa vaadin ”resurssien tehokasta allokointia”.
Asiantuntija, Finunions (palkansaajakeskusjärjestöjen EU-edustusto, Bryssel) 1.5.2011–31.7.2011
Työkierrossa SAK:sta. Käänteentekevä jakso työurallani ja elämässäni. Koin suuren EU-herätyksen ja päätöksentekoon tutustuessani ja ihmisiä tavatessani huomasin yhtäkkiä lobbaavani: kertovani, mikä on työntekijöille ja ammattiliitoille tärkeää, mihin meidän mielestämme piti kiinnittää huomiota. Kirjasin tuntojani elämäni ensimmäiseen blogiin Ay-kesä Brysselissä.
Tiedottaja, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö 1.10.2008−31.10.2011
Työmarkkinatoiminnan ja suomalaisen yhteiskuntavaikuttamisen korkeakoulu, todellinen näköalapaikka vastavalmistuneelle. Tein lähestulkoon kaikkia viestinnän töitä suunnittelusta kampanjointiin, toimittajayhteyksistä sosiaaliseen mediaan. Opin vaikuttamisen keskeiset ohjenuorat, jotka olen pyrkinyt muistamaan: ”Tavoite kirkkaana mielessä” ja ”Jokaisessa voitossa on tappion siemen”.
Muita:
Suunnittelija, Suomen Punainen Risti, 2008
Kesätiedottaja, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö 2007
Free-hommia toimittajana ja viestinnän suunnittelijana 2006-2008
Tiedottaja (korkeakouluharjoittelija), Suomen Punainen Risti, kevät-kesä 2006
Assistentti, AC-tiedotus, talvi 2005-2006
Tutkimusavustaja, Yleisradio 2004-2005
Tiedotusavustaja, Kustannusosakeyhtiö Tammi, kesä 2004
Koulutus
Valtiotieteiden maisteri
Helsingin yliopisto 2007
Ylioppilas
Alppilan lukio, Helsinki 2000
Kielitaito
Puhun ja kirjoitan englantia sujuvasti. Isoäitini oli ruotsinkielinen, joten kaikille perheessämme on ollut selvää, että Suomi on kaksikielinen maa ja molemmilla kielillä pitää vähintäänkin pärjätä.
Ranskan opin asuessani Pariisissa puolisen vuotta vuonna 2006. Sanavarasto kapenee käyttämättömänä, mutta onneksi perustaito on vähän kuin pyörälläajo – ei katoa kokonaan. Saksasta opiskelin lukiossa perusteet.