Haluat poliitikoksi. Mitä tehdä? Nämä viisi vinkkiä auttavat sinut alkuun.
1. On oltava uskottava.
Uskottavuus syntyy irtautumalla omasta ruumistaan ja omista ajatuksistaan mahdollisimman tehokkaasti. Opettele puhumaan rakenteista ja haasteista.
Kun joku valittaa ratikkalinjan muuttumisesta tai päiväkodin sijainnista, vastaa kertomalla MAL-aiesopimuksesta ja valtion roolista kuntakaavoituksessa. Älä unohda ilmastonmuutosta ja hiukkaspäästöjä.
Tärkeintä on, ettet missään nimessä käytä sanoja ”minä”, ”sinä” tai ”hän”.
2. On oltava linjauksia.
Linjaukset löytyvät excelöimällä oman vaalipiirin äänestäjät ja selvittämällä, mitä mieltä he haluaisivat jonkun jostain olevan.
Jos äänestäjät eivät vaikuta olevan mistään mitään mieltä, heille voi syöttää ajatukset tehokkaalla somepommituksella. (Käytännön vinkkejä tähän voi hankkia itäisiltä tai ihan kotimaan trolleilta.)
Siitä sitten vain kysyntään vastaamaan.
3. On oltava aktiivinen sosiaalisessa mediassa.
Joku voisi ajatella, että poliitikko on sosiaalisessa mediassa ajaakseen arvojaan ja sitä politiikkaa, mihin uskoo. Ehei!
Sosiaaliseen mediaan laitetaan kuvia, joissa kaulallaan tunnettujen, mieluusti kauniiden ihmisten kanssa. Jos tarpeeksi tärkeitä ja hyvännäköisiä ihmisiä ei löydy, pörröiset eläimet kelpaavat.
4. On haukuttava joku.
”En halua haukkua ketään”, saattaa aloitteleva poliitikonrääpäle piipittää. Ei! Palaa takaisin kohtaan 1.
No niin. Nyt, kun olet uskottavasti irtautunut ruumistasi ja mahdollisesti myös sielustasi, etsi kohde. Siitä sitten vain nohevasti haukkumaan.
Näkyvyyttä ropisee, kannattajamäärä kasvaa, railot yhteiskunnan eri porukoiden välillä aukenevat. Hienosti.
5. On oltava johdonmukainen.
Politiikan neuvonantajien mukaan poliitikolla pitää olla selkeä profiili. Ai miten niin sinua kiinnostaa sekä perhevapaat että turvallisuuspolitiikka, eihän se ole mahdollista!
Tämä on aivan yksinkertaista. Jos olet nainen, sinua kiinnostaa perhe. Jos olet mies, sinua kiinnostaa hornetit.
Ei pidä hämätä äänestäjiä esittämällä sekavasti näkemyksiä asioista, jotka eivät millään tavalla liity toisiinsa.
*
Hämmästyttävän moni poliitikko noudattaa yllä olevia ohjeita. Tulokset näemme Suomessa, Trumpin Yhdysvalloissa, Brexitin kanssa kipuilevassa Isossa-Britanniassa ja kansalaisten kasvavana pettymyksenä ympäri maailman.
Jos poliitikot näkevät politiikan pelinä, jossa tärkeintä on, että oma kirjainyhdistelmä voittaa vaalit ja gallupit, näkevät kansalaiset politiikan samoin. Pelataan peliä, jossa ei ole voittajia.
Ihmiset, poliitikot: olemme ihmisiä kaikki. Mitä, jos kohtelisimme itseämme ja toisiamme sellaisina?
Kirjoitus on julkaistu Iltalehden blogisivustolla 8.11.2018